Z naší nabídky:
ZNAČENÍ ALERGENŮ V JÍDELNÍM LÍSTKU
Od 13. 12. 2014 vzniká povinnost označovat v jídelním lístku alergeny,
které daný pokrm obsahuje.
Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označování
dle směrnice 1169/11 EU článek 21 a Vyhl. 113/2005 Sb., § 8 odstavec 10:
1) Obiloviny obsahující lepek (pšenice, žito, ječmen, oves, špalda)
2) Korýši a výrobky z nich
3) Vejce a výrobky z nich
4) Ryby a výrobky z nich
5) Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich
6) Sójové boby (sója) a výrobky z nich
7) Mléko a výrobky z něj
8 ) Skořápkové plody a výrobky z nich (všechny druhy ořechů)
9) Celer a výrobky z něj
10) Hořčice a výrobky z ní
11) Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
12) Oxid siřičitý a siřičitany (např. sušené meruňky)
13) Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
14) Měkkýši a výrobky z nich
Vedle pokrmu bude připsané číslo příslušného alergenu. Seznam alergenů bude vyvěšen vedle jídelníčku
a na webových stránkách školy.
U P O Z O R N Ě N Í
Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou a má pouze funkci informační jako každý výrobce potravin a pokrmů.
Strávník s potravinovou alergií si tuto skutečnost sleduje sám.
Braunová Miroslava vedoucí šj